Tuesday, December 29

GUYUP BESTARI 2010


Itulah dokumen pertama aku terima dari sekolah baru SMKDS... terjemahan dari bahasa JAWA yang mempunyai maksud yang menyeluruh secara positif...memang dah tak ada bahasa Melayu yang boleh membawa erti yang lebih bermakna agaknya.


Dengan jadual baru yang aku terima maka lengkaplah Teaching Skill yang aku dah garap setelah mula mengajar di sekolah menengah...dari Tingkatan Satu sampailah ke Tingkatan 6 Atas, habis sudah syllabus aku terokai....Setelah service selama 23 tahun, maka tahun ini aku diarah mengajar petang, dengan alasan melengkapkan tugas sebagai Guru Displin...menjana disiplin pelajar-pelajar sesi petang yang beringus tu....hahahahahha. Aku terima cabaran tu...dan aku akan pastikan bebudak ni nanti bila melangkah ke sesi pagi akan lebih berwibawa dari senior mereka di menengah atas..."tak caya?...nonggeng la"


"Lain padang lain belalang"...konsep dan minda staff ditambah dengan suasana akademik yang berlainan hala tuju merubah cara kita bekerja...aku sahut dulu suasana baru ini...kalau tak tahan, aku memberontak la kan kan kan...


Ok...kita harungi dulu mutu kerja disini....

Tuesday, December 22

Langkawi lagi....


Malam Krismas nanti aku akan berangkat ke Langkawi untuk bertugas di Kejohanan Terbuka Bola Tampar Pantai Langkawi.....rasanya bakal lebih meriah dari bulan 5 tempohari. Yang tak tahannya masa naik bas....aku dah kena 'jual' beberapa kali masa ke sana tu. Dari BP ke Kluang tukar bas....sampai Butterworth kena jual lagi....sampai A.Setar kena jual jugak....tapi nasib baik selamat sampai ke Kuala Perlis dan terus naik feri ke pulau lagenda tu...

Kejohanan kali ini akan lebih meriah dengan jumlah pasukan yang lebih ramai dan hadiah wang tunai yang beribu-ribu..... ada peluang shopping lagi....

Tuesday, December 8

KDC PRA C

Dah banyak jam aku ngajar kat IPTO ni...tiba masa, student-student pun buat la presentation. Seronok aku tengok gelagat dan persembahan mereka ni...banyak lucu dari serius...hehehehehe. Tapi syukur kerana mereka ni cukup komited dengan tugasan yang diberikan, InsyaAllah ..markah penuh untuk setiap kumpulan. OK, tinggal satu sesi lagi dengan kelian...kita fokus bab writing pulak...cerita 'Mat Chandu' akan aku gambarkan nanti...tungguuuuuuu


Semua masih sedar...walaupun hari dah petang dan cuaca agak panas.

Ini ketua kelas sedang beraksi....

Walaupun sesi dengan kumpulan Pra C ni tak berapa lama, namun aku happy bersama kelian...kita jumpa lagi next semester untuk aktiviti yang lebih menarik.

Thursday, December 3

Cari makan...

Nampaknya cuti sekolah ni aku dapat cari makan lebih sikit....kalau dok rumah ja besarkan perut tak guna jugak. So aku terima tawaran IPTO mengajar part time guru-guru KDPM KDC..hari ni group kedua aku masuk kelas..jadual dan sukatan nampak senang je kalau nak banding dengan MUET, aku turutkan kehendak pentadbir..janji ada masyukkkk...

Yang tak seronoknya, jadual aku bersepah-sepah...ada yang sejam sehari, 3 jam sehari dsb. Terpaksalah berulang-alik selama 2 minggu ni kesana, aku hentam naik motosikal ja...harap-harap jangan hujan cukup...

Hujung bulan nak p Langkawi pulak...macam biasa, tiup wisel kejohanan Bola Tampar Pantai Terbuka Langkawi...silap-silap New Year aku kat Langkawi pulak..hmmmm



Tuesday, December 1

New School New Environment


I registered to the new school in Parit Sulong this morning. The first impression was good because of the warm welcoming from the principal and admin staff. He displayed whatever should to a new staff like me and with planning to achieve better and conducive academic surroundings. Well, I met a few staff that I'd known before...good discussion upon school matters. Hopefully this new environment will give me more motivation towards better skill sharing among the staff. The principal seems to be more transparent and liking IT crossing the academic programme. Hell good for me....Making the whole school compound "Hot Spot" for internet access will be a success soon...bravo!!

I'll miss SMKSM soon...

Monday, November 23

Dari Seri Medan ke Parit Sulong


Setelah 4 tahun berkhidmat di SMKSM aku dapat bertukar kerja ke environment baru di SMKDS. Jarak dah makin dekat dengan rumah so dapatlah mengurangkan waktu perjalanan ke tempat kerja. Panggilan telefon dari boss SMKSM dan surat rasmi yang aku terima pagi tadi cukup menggembirakan aku. Walaupun SMKSM banyak memberi kenangan manis namun penghijrahan ini bakal menambah pengalaman aku nanti. "Lain padang lain belalang"


So, kepada geng-geng di SMKSM...ingin aku ucapkan terima kasih di atas segala bibit-bibit suka duka yang aku jamah di sana. Kepada geng bilik belakang, kalau ada menu yang menarik tu jangan lupa helo...kalau tidak memang aku belasah Mee Racun je dengan Hantu Arowana kat gerai tu.
Kepada, geng tingkat 4... teruskan latihan sampai perfect..sekali-sekala nanti aku turun join jamming rock kapak punya...coz u all always look Wondeful!!!

Kalau ada sumur di ladang, boleh aku menumpang mandi....

Kalau umur masih panjang, InsyaAllah kita bertemu lagi.....


<--------------->



Friday, November 20

Sentuhan Akhir 2009


Hari ni hari terakhir persekolahan tahun 2009...sekolah bercuti sehingga 5 Januari 2010. Rasa macam lama, tapi aktiviti penuh dan padat akan meringkaskan masa tersebut. Kalau aku dapat pindah tahun depan, mungkin ini sentuhan terakhir aku kat papan litar punch card tu.. Banyak memori kat sekolah ni, semenjak 2006 sampai sekarang macam-macam yang aku rasa...suka, duka, pedih dan geli...hahahahaha. Kalau comfirm tukar ada 10 episod akan aku gambarkan nostalgianya...apa-apapun, institusi ni adalah sekolah pertama aku ngajar setelah 14 tahun berehat kerana tugas-tugas pentadbiran dan proses menambah ilmu. So selamat beristirehat, selamat menempuh SPM/STPM dan kita jumpa lagi tahun hadapan. InsyaALLAH.


Thursday, November 19

10 Butir Isi Peluru....


Hari ni aktiviti terakhir Pasukan Kadet Polis Daerah Batu Pahat....kami adakan satu latihan dan pertandingan menembak M16 di Lapang Sasar Telok Rimba, Ledang. Lebih dari 100 ahli kadet dan hampir 50 orang guru kadet yang terlibat...ada yang baru pertama kali menembak, so ada yang nervous dan panik bila mendengar letupan kaliber 5.56mm menuju ke arah bukit berdekatan dan target secara khususnya...

Acara pertama, masketeri senjata...taklimat penggunaan dan keselamatan menggunakan M16

Menunggu dengan penuh debaran giliran tembak rasa....

Nah ambik kau...nak pekak telinga bila 100 peluru berdentum

Yang lain nampak macam fokus...

Sempat berehat menghirup Teh O dan Bihun Goreng semasa sesi rehat..

Ni sahabat aku Pak Haji yang tembakannya asyik terkeluar dari sasaran...cuba lagi tahun depan ya bang.....

ni gaya aku masa menembak..

Pandai sangat tak la...tapi kat target tu ada la kesan peluru

So ucapan terima kasih kepada Unit Latihan, Unit Senjata, Unit Pengangkutan IPD Batu Pahat di atas segala kerjasama dan bantuan dalam menjayakan program ini...tidak lupa pada JK Pasukan Kadet Polis Daerah yang merancang dan menjayakan sesi kali ini...tahun hadapan kita tembak meriam pulak..amacam?

Tuesday, November 17

Jamuan Akhir Tahun Bilik Belakang

Kalau nak tunggu jamuan di peringkat institusi tak tentu ada walaupun duit kutipan beribu-ribu so kami arrange satu jamuan ringkas ala santai dengan menu utamanya Kari Kepala Badan Ikan Merah....tajaan Mr Fadhil H, chef Hamdan S berjaya menggayakan resepi ala kampung dengan penuh rasa dan citarasa pelanggan...Thanks Fadhil and Chef Hamdan, kalau buat lagi jangan lupa helo-helo kat aku...seperti iklan KFC "sehingga menjilat jari"!!!

Bekam Bekam Bekam

Inilah kali pertama aku berbekam setelah sekian lama hidup... walaupun tak jelas sangat akan keberkesanannya, aku cuba juga untuk cari pengalaman...mungkin teknik dah moden, tak lagi guna tanduk lembu dan sebagainya. Kalau berkesan dalam menghindarkan senarai penyakit yang diwar-warkan, aku akan cuba lagi di bahagian anggota yang lain....pedih jugak kulit bila dilukai dengan alat tajam tu... Terima kasih daun keladi kepada En. Hamdan Ismail yang memberikan khidmat bekam ni...wa caya lu bro!!!




Kalau ada yang ingin mencuba, sila hubungi beliau di talian berikut... 013 7245045

Tuesday, November 10

Kursus Kelab Pencegahan Jenayah

Hari ni aku hantar 3 pelajar mengikuti kursus...mungkin kursus pertama mengenai Kelab Pencegahan Jenayah di peringkat daerah walaupun telah dilancarkan di peringkat kebangsaan pada tahun 2005. 2 penceramah terlibat; C/Insp Maimunah IPDBP dan En. Boo dari SMKDBL. Aku jengah sekejap-kejap kerana tak tahan rasa mengantuk kat bilik hawa dingin ni..Harapan agar bebudak aku ni jelas dan faham serta dapat membantu kelab tahun hadapan...



Saturday, November 7

BBQ Jamuan Akhir Tahun

Aku dijemput untuk hadir ke majlis ni malam tadi...jamuan penutup untuk guru-guru dan staf sekolah wife aku. Jamuan ala BBQ santai dan mewah dengan segala makanan..tidak ketinggalan cabutan hadiah dan sesi karaoke....Makan dan minum ni memang tak heran, tapi organisasi, kerjasama dan jemputan dibuat dengan cukup sempurna!! Semua hadirin gembira dan berpuashati termasuk Guru-guru Besar yang dijemput bersama...Kalau kat sekolah aku tak tentu jadi lagi....kehadiran penuh mungkin tidak...siap balik awal lagi...kesimpulannya, jumlah staf yang kecil di sesebuah institusi lebih menggarap kepada kerjasama, komitmen dan sikap yang positif...yang penting penerajunya dapat menawan hati semua staf dan segala aktiviti pasti akan berjalan lancar....amin

Sunday, November 1

Salam Kelahiran

Kucing kampong aku 'SUKI' telah selamat melahirkan 4 ekor anak semalam...warna multicolors, dari cerah, oren dan gelap. Kucing Parsi aku 'JOJI' yang keguguran minggu lepas nampaknya menumpang kasih anak-anak yang baru lahir ni...siap dibelai-belai anak-anak saudara barunya...saksikan






Saturday, October 31

Wonderful Tonight

Sempat aku naik ke bilik muzik kejap tadi untuk berlatih...dapat la refresh balik 5/6 lagu untuk persembahan hujung tahun nanti. Ni kawan aku tengah dok goreng lagu dan syok sendiri...tak pe la geng kita buat la apa yang mampu..harap-harap boss suka dengan show kita nanti...



It's late in the evening; she's wondering what clothes to wear
She'll put on her make-up and brushes her long blonde hair
And then she'll ask me "Do I look All Right"
And I'll say "Yes, You look Wonderful Tonight"

video

Sunday, October 4

Assalamualaikum Cikgu


Dalam keharmonian Syawal ni, tiba-tiba terdengar suara memberi salam dari halaman rumah aku....rupanya gerombolan student aku menjengah aku ingin melawat dan bertanya khabar. Paham la tu...lawatan raya la tu.....Aku rakamkan peristiwa tu..






Terima kasih kerana sudi datang, walaupun jarak rumah aku dengan sekolah tu agak jauh namun masih ramai student yang sudi datang untuk berkongsi kemeriahan Syawal ini. Semoga lebih meriah tahun hadapan.



Sunday, September 27

Posing Raya

Ini adik beradik aku posing masa raya tempohari.....ingatkan ada konsep warna tahun ni, tapi communication breakdown so berterabur la...